Våra resor

Ack Värmeland du sköna

Avresetid 30/7:
Östersund, Busstation kl. 03.45
Vemdalen, IOGT-huset kl. 05.30
Sveg, Träbjörnen kl. 06.30 (rast ca 15 min)
Bollnäs, Busstation kl. 09.00
Edsbyn, "hotellet" kl. 09.30

Tidig morgon avresa från Östersund via Sveg, Ljusdal Bollnäs till Karlstad.
Vid ankomst Karlstad gör vi ett besök på Galleriet Sandgrund Lars Lerin och får där en guidad visning. Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär och en av de mest framstående i världen. Sandgrund är Lars Lerins permanenta konsthall, belägen i den ombyggda dansrestaurangen från 1960.
Efter besöket på Sandgrund checkar vi in på Hotell Scandic Winn som ligger bara ett stenkast från Sandgrund.

Vi reser till Borgvik, där vi besöker konsthallen Sliperiet, och sedan vidare till Klässbol där vi besöker det kända linneväveriet, där vi får en guidad visning. Linneväveriet i Klässbol har specialiserat sig på linnevävar vävda i jacquardmaskiner. Företaget är kunglig hovleverantör. De speciella nobeldukarna som används vid den årliga nobelmiddagen har blivit mycket kända och omtyckta.
Senare på dagen hinner vi med ett besök på Rackstadmuseet och får även där en guidad visning av museet.
Vi avslutar vår Värmalndsresa med ett besök i vackra Fryksdalen, där vi får där vi får en guidad visning av Selma Lagerlöfs hem Mårbacka.

priset ingår:
* Två övernattningar på Hotell Scandic Winn i Karlstad inkl. frukost och middag * Entré och guidad visning på galleriet Sandgrund Lars Lerin
* Entré till konsthallen Sliperiet i Borgvik
* Besök på Klässbols Linneväveri inkl. visning och lunch
* Entré och guidad visning av Selma Lagerlöfs hem Mårbacka

Tillägg:
Enkelrum                                   590 kr per person
Reserverad plats i bussen      200 kr per person

Avbeställningsskydd kostar 200 kr per person och måste beställas samtidigt med bokning av resan och gäller om du måste avbeställa på grund av sjukdom eller olycka som drabbar dig själv eller dina närmaste.
Vid avbeställning som styrks med läkarintyg återbetalas hela resans pris med undantag för en expeditionsavgift på 200 kr per person.
Kostnaden för avbeställningsskyddet (200 kr) återbetalas ej.

För Allmänna resevillkor se vår hemsida: https://www.harjedalingenresor.se//info

Resan anordnas under förutsättning att vi får minst 30 deltagare

Sista anmälningsdag:
Ring för att boka!

Dag 1: Tidig morgon avresa från Östersund via Ljusdal till Karlstad. Vid ankomst Karlstad gör vi ett besök på Galleriet Sandgrund Lars Lerin och får en guidad visning.

Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär och en av de mest framstående i världen. Sandgrund är Lars Lerins permanenta konsthall, belägen i den ombyggda dansrestaurangen från 1960. Här kan du se Lars Lerins utställning året om, och även besöka gästutställningsrummet med utställningar av speciellt inbjudna konstnärer inom olika former. Årets utställning består bland annat av ett 40-tal tidigare inte utställda målningar från Lofoten, i den permanenta utställningen.

Efter besöket på Sandgrund checkar vi in på Hotell Scandic Winn som ligger bara ett stenkast från Sandgrund. Gemensam middag på hotellet.
https://www.scandichotels.se/winn

Dag 2: Tidig frukost på hotellet innan vi reser mot Borgvik, där vi besöker konsthallen Sliperiet. Sliperiets ägare, Oscar Magnusson, köpte 2009 Borgviks gamla träsliperi & massafabrik och startade 2010 konsthallen Sliperiet, som idag är en viktig del av Värmlands kultur och besöksnäring och även Värmlands största privatägda konsthall. Sliperiet vill främja och stärka kulturutbudet på landsbygden och för denna gärning har Oscar bland annat mottagit Stipendiet till Gustaf Frödings minne.

Efter besöket i Borgvik åker vi mot Klässbol där vi besöker det kända linneväveriet, får en guidad visning och äter en gemensam lunch i "Kaffekvarnen". Linneväveriet i Klässbol har specialiserat sig på linnevävar vävda i jacquardmaskiner. Företaget är kunglig hovleverantör. De speciella nobeldukarna som används vid den årliga nobelmiddagen har blivit mycket kända och omtyckta.

Senare på dagen åker vi in till Arvika där vi besöker Rackstadmuseet och får en guidad visning av museet, som invigdes 1993. Skulptören Christian Erikssons barndomshem Haget i Taserud i Arvika har varsamt byggts om och kompletterats med två ut-ställningsflyglar som är fyllda med konst. I Haget finns nu museets entré och café. Museet presenterar verk av konstnärerna i Rackstadgruppen samt övriga dåtida och nutida konstnärer och konsthantverkare i Arvikabygden. Som en del av Rackstad-museet finns skulptören och bildhuggaren Christian Erikssons ateljé Oppstuhage bevarad.

Sen eftermiddag återvänder vi till Karlstad och vårt hotell för en gemensam middag och övernattning.

Dag 3: Efter frukost checkar vi ut från hotellet och börjar dagen med en resa genom vackra Fryksdalen upp till Selma Lagerlöfs hem Mårbacka, där vi får en guidad visning.

Huvudbyggnaden uppfördes 1793 och ombyggdes 1921-1923. Gården ägdes från omkring 1720 av komministern Olof Morell och gick sedan i arv till två av hans efter-trädare i ämbetet. 1801 kom den genom arv i familjen Lagerlöfs ägo. Efter faderns död 1885 övertog sonen Johan gården, men han klarade inte av skötseln utan gick i kon-kurs. Han flyttade till USA och 1889 gick gården ur släktens ägo eftersom den var tvungen att säljas.

Efter besöket i Mårbacka påbörjar vi färden hemåt.

Avresor